Esther Freixa i Ràfols es gradua en art dramàtic a l’Institut del Teatre de Barcelona el 2005. Entre 2006 i 2009 es continua formant a Catalunya i Berlin amb diversos artistes i companyies com Kari Margolis, The South Wing, René Baker, Omnibus, Mal Pelo, Steve Paxton, Lisa Nelson, KiM (Kosmos in Movement). Entre el 2010 i el 2012 entrena regularment Body Weather amb Andrés Corchero-Rosa Muñoz i Biovoz amb Víctor Turull, amb qui aprofunditza al 2015 en el treball sobre ‘El cos de la veu’. Paral·lelament, des del 2005 practica ioga, meditació i cant vèdic, i des del 2012 viatja al sud de l’Índia per aprendre l’art marcial Kalaripayattu amb Hindustan Kalari Sangam i Kalarigram.

Col·labora com a intèrpret amb Jill Greenhalgh, La Fura dels Baus, Dulce Compañía, Meg Stuart, Roger Sala Reyner, La Reial i Diana Gadish, mostrant el treball a Anglaterra, Berlin, Amsterdam, Espanya i Catalunya.

Des del 2007 col·labora amb l’actor, investigador i director Toni Cots participant entre 2011 i 2015 al laboratori Memòria residual i pràctiques col·laboratives. Amb ell crea els solos Medea (a la carta) presentat des del 2009 amb 144 funcions a Espanya, Mèxic, Líban, Venezuela, Itàlia, Alemanya i Argentina; i 30 anys, un acte poètic de resistència presentat en el seu procés al públic a Mèxic i Catalunya des del 2014 i estrenat el 2017 i presentat fins al moment.

Alhora fa acompanyament artístic a diverses creadores escèniques com Núria Guiu i Estitxu Arroyo, entre d’altres. Imparteix classes, tallers i cursos diversos, i aplica la seva recerca de forma individual en funció de les necessitats de cada persona. Des del 2016 col·labora amb la coach Lourdes Gironès i el seu projecte Transformarte dissenyant sessions de cos i veu per integrar els aprenentatges impartits.

Del 2006 al 2010 és membre de La Bombeta, un punt de trobada, creació i exhibició de projectes artístics i culturals. Del 2008 al 2010 co-dirigeix i gestiona La Serradora, un espai municipal dedicat a la creació i recerca de les arts escèniques i del moviment. Des del 2011 és membre fundadora de CRA’P, pràctiques de creació i recerca artística. Tots aquests espais amb seu a Mollet del Vallès (Barcelona), la seva ciutat natal.

CRA'P - pràctiques de creació i recerca artística | Anselm Clavé 67, 3r | 08100 Mollet del Vallès | info@cra-p.org