La bellesa del teatre pel treball amb col·lectius vulnerables

CRA’P Tallers 2019

2 i 3 de març. Dissabte de 10h a 17h – Diumenge de 10h a 15h

En aquest taller s’exposarà com el llenguatge metafòric provocatiu i emocional que el teatre ofereix pot transformar les vides de les persones que viuen en una exclusió social. Els participants descobriran a partir d’utilitzar la metodologia de Raw Theatre o Teatre del Si, multitud de tècniques teatrals basades en el teatre físic i el poder de la bellesa com a llenguatge per trencar estereotips de situacions que la societat viu amb desídia. Com podem utilitzar històries personals com a eix de canvi? Com l’emoció pot ser el motor per a la lluita contra l’opressió social que viuen molts col·lectius?

Al llarg dels anys de treballar amb col·lectius al voltant del món creant obres de teatre Marina Pallares-Elias es va adonar de la importància de la qualitat escènica com a eix del canvi per trencar estereotips que moltes vegades persones en situacions de vulnerabilitat han de lluitar. En comptes de crear una obra pamfletària per a la denúncia de circumstàncies opressives Marina proposa la creació d’una obra emocional a partir d’històries personals moltes vegades amagades on l’important és la catarsi col·lectiva entre espectadors i actors. En aquesta obra es responen preguntes moltes vegades mai preguntades i es revelen emocions i desitjos privats d’espai per a ser compartides. Fes clic aquí per veure un exemple curt del resultat final d’una de les obres creades amb aquest mètode.

Raw, de l’anglès, significa cru: carn crua, pur franc, ferit, natural, fresc, no cuit, salvatge, és clar, veritable. Raw és difícil de veure i no és fàcil de trobar. Ens desperta espais interns que teníem latents. Raw ens convida a observar la ferida per a la recerca d’una curació col·lectiva. Raw implica connectar-nos amb les emocions, amb nosaltres mateixos, mirar-nos de front i acceptar el jo individual. Raw suposa treure’ns les màscares diàries i abraçar el nostre ésser interior.

En el transcurs del taller es cobriran els següents aspectes:
– La humilitat, generositat i honestedat com a motor de canvi
– La inspiració teatral està fora: el món i els seus matisos com a inspiració teatral
– El Cor Grec com a força col·lectiva
– Les històries personals com a arma per a la visibilització de qui no té veu
– El Sí com a posicionament polític-ètic en un món on el “No ets prou” impera en el discurs cultural
– L’emoció com a impulsor per donar alternatives a la lògica imperialista
– Del victimisme a la responsabilitat col·lectiva
– El treball No amb col·lectius i Sí amb éssers humans

Objectius del taller:
– Donar als participants eines teatrals per al canvi
– Construir col·lectivament històries provocatives de qualitat emocional
– Impulsar el treball grupal per a la transformació social

Taller dirigit a professionals de les arts escèniques, educadors, mestres, terapeutes, i a tota persona interessada en el teatre com a eina de transformació social.

 

 

 

 

 

 

Imparteix Marina Pallares-Elias

Preu:
85€ (70€ col·laboradors i associats de CRA’P, membres de l’APdC, AADPC i graduats de l’Institut del Teatre).
Descompte inscripcions abans del 10 de febrer:
75€ (60€ col·laboradors i associats de CRA’P, membres de l’APdC, AADPC i graduats de l’Institut del Teatre)

Inscripcions:
info@cra-p.org / 666 763 504

Espai de CRA’P

Marina Pallares-Elias. És especialista en teatre físic i teatre aplicat amb més de 15 anys d’experiència a nivell internacional (Nicaragua, Salvador, Itàlia, Espanya, Alemanya, Anglaterra) creant peces de teatre amb col·lectius oprimits que necessiten ser escoltats. Marina ha impartit l’assignatura de Teatre Aplicat a la Universitat Anglia Ruskin University de Cambridge (Regne Unit) i imparteix tallers de forma regular en universitats i centres culturals de Lille (França), Oaxaca (Mèxic) Londres (Regne Unit), Saarbrucken (Alemanya) i Madrid, entre d’altres.

Actualment dirigeix la companyia Acting Now. www.actingnow.co.uk, companyia de teatre aplicat d’àmbit nacional i internacional, que treballa l’apoderament a través de la creació col·lectiva d’obres de qualitat. D’aquesta manera es dóna veu a comunitats que pateixen els efectes de la repressió en la nostra societat, com poden ser persones sense sostre, pacients de salut mental, gent amb diversitat funcional, joves LGBT, dones, refugiats, etc. a Europa i Llatinoamèrica.
Al 2018, ha creat els següents projectes artístics: “Antigone: Now”, estrenada a The Junction (Cambridge) i Marsella (21 de setembre). Directora Teatral en els projectes “Keep Holding mi Hand” amb pacients de salut mental, “Through the Cloud I can see you” amb persones amb diversitat funcional, Poliphonic Project amb la Universitat de Cambridge, “This is me” and “What you cannot see” amb el col·lectiu LGBT+ i “The love is underground” amb joves refugiats. Conferència internacional de teatre aplicat a Espanya, ponent sobre Raw Theatre.

Projectes internacionals:
Direcció teatral a Mèxic, amb dones indígenes “Teixits” i persones sordes. Més informació aquí. A França, en el programa de master “Art i Responsabilitat Social” de la Universitat de Lille. A Itàlia, amb actors amb discapacitats físiques amb la companyia italiana Magnifico Teatrino Errante.
Formació a La Casa Encendida (Madrid) amb els tallers “Transformació social a través del teatre” i “Raw Theatre: Teatre per a l’empoderament de col·lectius vulnerables”. Més informació aquí .

CRA'P - pràctiques de creació i recerca artística | Anselm Clavé 67, 3r | 08100 Mollet del Vallès | info@cra-p.org