Narració participativa per (re)descobrir un dels relats més influents de la història humana.

CRA’P presentacions 2016

Dissabte 21 de maig d’11h a 19:30

amb Michael Gadish i Gisele Cornejo, dirigit per Maria Stoyanova

Es tracta d’una jornada dedicada a la narració de l’epopeia universal d’origen indi, anomenada Ramāyana. El Ramāyana narra la història de dos avatars divins, els enamorats Sitā i Rāma, nascuts a la terra molt abans que comencés la història de la terra tal com la coneixem avui. Sitā va ser segrestada per un ésser tirànic i la història del seu rescat ens parla dels nivells més profunds de la realitat. Ens parla del paper dels humans a la terra.

El Ramāyana és una història filosòfica, o una filosofia explicada en forma d’història. Segueix sent un referent central de la cultura índia i el sud-est asiàtic en general perquè conté la destil·lació d’un saber acumulat durant segles. El Ramāyana és una història per adults, i per nens, i per tot el que vulgui seguir creixent com a persona, tingui l’edat que tingui.

En aquesta narració/performance es relaten cinc versions diferents de la història del Ramāyana. Cadascuna és un punt de vista, una interpretació paral·lela de la història, basant-se en:

1. Allò poètic
2. Allò filosòfic
3. Allò polític
4. Allò existencial o místic
5. Allò simbòlic i inconscient

Cada versió està basada en fonts literàries i orals reals, de manera que l’esdeveniment té alhora qualitats artístiques i de valor divulgatiu.

ramayana1

 

 

 

 

 

La lectura està preparada com si es tractés d’un viatge, passant per les diferents capes de significat que es poden trobar en el Ramāyana. Al costat del narrador, una actriu fa el paper de mestre de cerimònies, cuidant-se que durant les vuit hores que dura l’esdeveniment els participants es puguin submergir de manera còmode en la història.

Durant l’esdeveniment es reparteix tè i menjar vegà, que estan inclosos en el preu. Els participants s’asseuen en cercle i hi ha pauses per anar al servei. La intenció és que ningú senti la necessitat de sortir de l’espai per gana, set o incomoditat. S’anima al públic també a adormir-se, si ho desitja, a estirar-se, que tanqui els ulls i se sentí còmode en general, perquè part de la transmissió del Ramāyana passa de manera subconscient.

No es tracta d’una exposició sobre el Ramāyana, o una conferència llarga, sinó de la combinació d’una investigació sobre el Ramāyana amb una exposició performativa, en la que el públic té temps tant per prendre notes i participar amb els seus comentaris com per relaxar-se i somniar i deixar-se portar per la història. La duració de l’esdeveniment facilita el submergir-se en el relat i gaudir de l’experiència interior que el Ramayana ens ofereix.

Gisele Cornejo i Michael Gadish es van conèixer a l’atelier escènic Stoyanova, on es va desenvolupar la base d’aquesta narració/performance, sota la direcció de María Stoyanova.

ramyana2

 

 

 

 

 

 

Michael Gadish Bonàs parteix d’un interès pel llenguatge humà i les maneres com aquest defineix i construeix la realitat, per combinar la investigació de la llengua, la mitologia i la religió amb l’art. Combina l’estudi de l’hebreu i el sànscrit amb la dramatúrgia per espectacles de teatre, dansa i performance. És col·laborador de la formació de yoga terapèutic Yoga Terapéutico Academy i realitza conferències sobre mitologia que combinen la divulgació amb la narració oral.

Gisele Diana Cornejo combina el teatre amb una vocació per la filosofia i en especial la filosofia de la religió pràctica. La seva cerca l’ha portat al teatre social i en el seu treball investiga els límits entre el teatre, la performance i el rol de la simbologia del tarot en la construcció de la identitat (de gènere, política, psicològica) occidental. Actua regularment entre Barcelona i Buenos Aires, com a cantant i performer.

ramayana3

 

 

L’esdeveniment té una durada de 8h30m i s’estructura en dues parts:

11.00 – 14.00 Lectura poètica i filosòfica del Ramāyana
15.00 – 19.30 Lectura política, existencial o mística i simbòlica i inconscient

Es servirà menjà vegà, inclòs en el preu, per aquells que decideixin gaudir de la versió completa de l’esdeveniment. També hi ha l’opció d’assistir a una de les dues parts. En aquest cas, es prega als interessats en la sessió de la tarda arribar mitja hora abans.

Aforament limitat.
Imprescindible reserva prèviainfo@cra-p.org
Preu jornada completa (inclou dinar): 30€ (20€ col·laboradors de Cra’p)
Preu matí: 15€ (10€ col·laboradors de Cra’p)
Preu tarda: 20€ (15€ col·laboradors de Cra’p)
Pots fer-te col·laborador de Cra’p a partir de 5€ al mes i gaudir de descomptes en totes les activitats.
 
2016-05-21 16.57.16_comp_ret2016-05-21 14.18.06_comp_ret2016-05-21 18.12.43_comp_ret
 
 
 
 
 
 
 
Fotos: CRA’P
CRA'P - pràctiques de creació i recerca artística | Anselm Clavé 67, 3r | 08100 Mollet del Vallès | info@cra-p.org