CRA’P Col·laboracions 2025
Diumenge 27 d’abril a les 19h
Teatre Can Gomà – Mollet del Vallès
CRA’P presenta “El lugar de los pasos perdidos” un espectacle de Mónica Valenciano
Hi ha un lloc de la memòria on els passos anteriors ressonen en present, un espai potencial on la presència succeeix com a lloc d’a-parició, alguna cosa acudeix en aquesta trama palpitant… entre els passos que el temps suspèn el cos es mou portat per allò que porta, una polifonia de veus en la veu. Allí on una crida es juga en nosaltres escoltem la llengua que crema, la pregunta en ruïnes balla la seva pèrdua… emergències d’un temps que a tal vegada ignorem.
Fitxa artística
Coreografia i interpretació: Mónica Valenciano
Música – fragment: Bach – Sonata nº 9 A Major per a violí i piano Op. 47
Disseny d’il·luminació: Cristina Libertad
Acompanyament en residència de creació: Raquel Sánchez, Cristina Carroquino, Chefer Cuneo i María Escobar
Espais de Residència en Col·laboració: Teatro Ensalle (Vigo) – CasaVella (Ourense) – L’animal a la Esquena (Girona) – Espacio en Blanco (Madrid) – Casa Encendida (Madrid) – Escena 311 (Madrid)
Venda d’entrades
- En línia: https://molletvalles.koobin.com
- Centre cultural La Marineta (Pl. De l’Església, 7, de dilluns a divendres de 15.30 h a 21 h)
- Teatre Can Gomà: a taquilla, el mateix dia una hora abans de l’espectacle, si queden entrades
Preu únic: 5€
Mónica Valenciano és Premi Nacional de Dansa 2012 en la modalitat de Creació.
Llicenciada en Dansa i Art dramàtic – per l’Institut del Teatre i dansa de Barcelona – i la RESAD de Madrid. Continuant la seva formació amb diferents cursos, entre altres – Dansa Improvisació amb (Katie Duck) – Tir amb arc – Chikung – Ritme Afroperuà amb (Victoria Santa Cruz) – Tècnica R. Laban amb (Pilar Urreta) – Boxa – Ioga (Iyengar) – Dansa Kathak a Benarès (Índia) – Compàs Flamenc (Madrid) – i Taichí a L’Escola Tradicional de Wudang (Xina). Ha format part del Col·lectiu – “U.V.I – La Inesperada“. Comunidad Pradillo – i del Grup de pràctiques compartides – “misión divina“.
Balla… com qui excava en el cos, des-obstaculitzant, obrint nous circuits que permetin accedir a l’escolta de la seva veu.
Explorant a través de l’escriptura corpo-gràfica – la respiració del moviment – l’acústica del gest – multifocalitat del cos – el cos desplegable en la seva polifonia i possibilitats relacionals . Assistir així al descobriment de textures, tonalitats, qualitats i qualitats que emergeixen d’un continu procés de revelat.
Captant el mateix esdevenir, des d’aquesta escolta del cos-moviment com a instrument i lloc de ressonància, des de la formulació d’un llenguatge que no tracta d’explicar res, sinó d’implicar-nos en la convocació d’aquesta trobada … Mitjançant el cultiu d’un estat de presència que ressoni íntimament a través de l’espectador.
Investiga sobre la capacitat d’habitar qualsevol espai – aprendre a acompanyar el temps – alliberar la veu del cos amagat en el cos que balla -estar en l’aire d’un moviment qualsevol… així desaparèixer cada vegada millor, permetre que quelcom aparegui es con-verteixi quasi en el moviment essencial.
En aquest viatge ha transitat per diferents estacions, donant lloc a vàries peces i assajos. Entre altres: La serie de los 9 “Disparates” (inspirada en els gravats de Goya), Canción Laberinto, Un Pescador con subtítulos, Impregnaciones en la Srta Nieve y Guitarra, Borrado En-Canto, Imprenta Acústica en (14 borrones ) de una aparición produïda per Naves MATADERO (Madrid), amb la col·laboració de L’animal a la Esquena (Girona), Teatro Ensalle (Vigo), Estudio 3 (Madrid), Mnemosyna en col·laboració amb Patricia Caballero produïda per La Poderosa, Festival Salmon (Mercat de les Flors), Espacio Silvestre (El Graner). Barcelona. Mes de danza. Sevilla. Es luna llena en la cicatriz, produïda per NAVES MATADERO en col·laboració amb l’artista plàstica Elena del Rivero i comissariada per Mateo Feijoo.
A més de treballs de vídeo: Srta Nieve y Guitarra realitzat per Chus Domínguez. Octava Errante un encàrrec de Pedro G. Romero, Ensayos para Nada y Ave un encàrrec de Javier Corcovado, la pel·lícula He venido a Leer la Noche realitzada per Manuel F.Valdés (produïda per NAVES MATADERO), el documental La Voz del Cuerpo, realitzat per Marta Blanco, com a registre d’un diari d’assajos sobre el procès d’ “Imprenta Acústica en ..(14 borrones ) ..de una Aparición“.
També vàries publicacions. Textos i dibuixos: Disparates – editat per PLIEGOS de TEATRO y DANZA – (Antonio F.Lera). Música en los huesos – editat per – LA LUZ ROJA. Diarios de una estación – editat per – LA PORTA. Cuadernos de la nave – editat per – LA LUZ ROJA. Un pescador con subtítulos – editat per – ESCRITO A LÁPIZ. La voz del cuerpo – editat per – PLIEGOS DE TEATRO Y DANZA – (Antonio F.Lera). Actualment en procés d’edició: El Cuerpo como lugar de Aparición – Ediciones DocumentA/Escénicas – (Gabriela Halac).
S’han pogut compartir els seus treballs en diversos festivals d’Espanya, Europa, EEUU i Llatinoamèrica.
Continua una línia de creació i investigació en col·laboració amb “El Bailadero – G.I.B.”, així com donant Tallers i Sessions pel Màster de creació (Universidad Carlos III), o pràctiques compartides amb altres artistes.