CRA’P Tallers 2024

Dimarts de 12:30h a 14:30h. De gener a maig. Inici 9 de gener. ONLINE.

* Al llarg d’aquest taller abordarem El cos com a lloc d’aparició – L’espai com a crida – El temps com a respiració de la presència en curs
– La presència com a transparència i El moviment com a lloc de des-cobriment .

A través del cultiu d’una escolta respirada del moviment, accedim al contacte perceptiu d’un camp de relacions capaç de captar,
acollir i transmetre l’instant .. – (allò que anomenem capacitat de ressonància).
D’aquesta manera ballar implica segregar una trama viva d’espai-temps.. succeint entre la presència del moviment i la seva escolta.
– (accedir al cos amagat al cos que dansa).
El cos mediador implica una dansa com a procés de revelat, transmetent-se a l’abast d’aquesta disponibilitat del cos com a lloc –
(estat de presència).

..L’artista és un mediador capaç de donar forma a les energies més subtils, és un ésser en contínua formació, així la seva carència és el seu do ..(P.Palazuelo).
Excavar en el llenguatge del cos consisteix a aclarir accessos, mitjançant un procés de des-obstaculització i canalització de l’energia en
la circulació de la qual s’harmonitza, la intuïció amb el temps en acte.

..Emergir del moviment que obre la possibilitat de ser el lloc que no obstrueix l’experiència ..
(C.Maillard).
Des-plegant el con-tacte sensible accedim a la potencialitat d’una dansa impregnada com a experiència viva, o manifestació del que passa
a través de nosaltres. – (escriptura – acústica – polifonia i lectures possibles del moviment).

Explorarem a l‘organicitat d’una dansa que ens mou a la possibilitat d’estar a l’aire d’un moviment qualsevol, de
sintonitzar a-prenent a acompanyar el temps, alliberar la nostra capacitat d’habitar qualsevol espai.
* Com-prendre és així un sentir que transforma la mirada lineal en visió constel·lativa.

 

*Des d’aquesta trobada explorarem diferents eines,
aplicacions tècniques i de composició:

El cos com a canal 

                                *L’estat de joc 

                  * Corpografia – seqüència i partitura  

                                            * La veu del cos (polifonia i multifocalitat)

                                                          * Del cos del detall a la visió panoràmica 

      * Escolta obliqua – percepció i ressonància 

                            * Tactilitat : qualitats i trets del moviment 

                                                                                     * Respiració de la presència – (els 5 sentits)

                                                    * L’espai relacional – visió constel·lativa .

 

 

                                            Taller  2024   –   M.Valenciano – G.I.B.

–  (Grup de Recerca Bailadero)

 

 

 

 

 

Imparteix Mónica Valenciano

Places limitades.

Preu:
70€/mes (60€/mes associats i col·laboradors de CRA’P)

Inscripcions:
info@cra-p.org / 687 558 878

ONLINE a través de la plataforma Meets.

 

Mónica Valenciano és Premi Nacional de Dansa 2012 en la modalitat de Creació.

Llicenciada en Dansa i Art dramàtic – per l’Institut del Teatre i dansa de Barcelona – i la RESAD de Madrid. Continuant la seva formació amb diferents cursos, entre altres – Dansa Improvisació amb (Katie Duck) – Tir amb arc – Chikung – Ritme Afroperuà amb (Victoria Santa Cruz) – Tècnica R. Laban amb (Pilar Urreta) – Boxa – Ioga (Iyengar) – Dansa Kathak a Benarès (Índia) – Compàs Flamenc (Madrid) – i Taichí a L’Escola Tradicional de Wudang (Xina). Ha format part del Col·lectiu – “U.V.I  –  La Inesperada“. Comunidad Pradillo – i del Grup de pràctiques compartides – “misión divina“.

Balla… com qui excava en el cos, des-obstaculitzant, obrint nous circuits que permetin accedir a l’escolta de la seva veu.

Explorant a través de l’escriptura corpo-gràfica – la respiració del moviment – l’acústica del gest – multifocalitat del cos –  el cos desplegable en la seva polifonia i possibilitats relacionals . Assistir així al descobriment de textures, tonalitats, qualitats i qualitats que emergeixen d’un continu procés de revelat.

Captant el mateix esdevenir, des d’aquesta escolta del cos-moviment com a instrument i lloc de ressonància, des de la formulació d’un llenguatge que no tracta d’explicar res, sinó d’implicar-nos en la convocació d’aquesta trobada … Mitjançant el cultiu d’un estat de presència que ressoni íntimament a través de l’espectador.

Investiga sobre la capacitat d’habitar qualsevol espai – aprendre a acompanyar el temps – alliberar la veu del cos amagat en el cos que balla -estar en l’aire d’un moviment qualsevol… així desaparèixer cada vegada millor, permetre que quelcom aparegui es con-verteixi quasi en el moviment essencial.

En aquest viatge ha transitat per diferents estacions, donant lloc a vàries peces i assajos. Entre altres: La serie de los 9 “Disparates” (inspirada en els gravats de Goya), Canción Laberinto, Un Pescador con subtítulos, Impregnaciones en la Srta Nieve y Guitarra, Borrado En-Canto, Imprenta Acústica en (14 borrones ) de una aparición produïda per Naves MATADERO (Madrid), amb la col·laboració de L’animal a la Esquena (Girona), Teatro Ensalle (Vigo), Estudio 3 (Madrid), Mnemosyna en col·laboració amb Patricia Caballero produïda per La Poderosa, Festival Salmon (Mercat de les Flors), Espacio Silvestre (El Graner). Barcelona. Mes de danza. Sevilla. Es luna llena en la cicatriz, produïda per NAVES MATADERO en col·laboració amb l’artista plàstica Elena del Rivero i comissariada per Mateo Feijoo.

A més de treballs de vídeo: Srta Nieve y Guitarra realitzat per Chus Domínguez. Octava Errante un encàrrec de Pedro G. Romero, Ensayos para Nada y Ave un encàrrec de Javier Corcovado, la pel·lícula He venido a Leer la Noche realitzada per Manuel F.Valdés (produïda per NAVES MATADERO), el documental La Voz del Cuerpo, realitzat per Marta Blanco, com a registre d’un diari d’assajos sobre el procès d’ “Imprenta Acústica en ..(14 borrones ) ..de una Aparición“.

També vàries publicacions. Textos i dibuixos: Disparates – editat per PLIEGOS de TEATRO y DANZA – (Antonio F.Lera). Música en los huesos – editat per – LA LUZ ROJA. Diarios de una estación – editat per – LA PORTA. Cuadernos de la nave – editat per – LA LUZ ROJA. Un pescador con subtítulos – editat per – ESCRITO A LÁPIZ. La voz del cuerpo – editat per – PLIEGOS DE TEATRO Y DANZA – (Antonio F.Lera). Actualment en procés d’edició: El Cuerpo como lugar de Aparición – Ediciones DocumentA/Escénicas – (Gabriela Halac).

S’han pogut compartir els seus treballs en diversos festivals d’Espanya, Europa, EEUU i Llatinoamèrica.

Continua una línia de creació i investigació en col·laboració amb “El Bailadero – G.I.B.”, així com donant Tallers i Sessions pel Màster de creació (Universidad Carlos III), o pràctiques compartides amb altres artistes.

CRA'P - pràctiques de creació i recerca artística | Anselm Clavé 67, 3r | 08100 Mollet del Vallès | info@cra-p.org